Articol sursa : "feminis.ro" - de Florentina Ionescu

 

      Victoria Asanache, femeia care a "navigat" mii de bolnavi de cancer: "Pacientii ma numesc îngerul lor pazitor"

      Victoria Asanache este singurul navigator practicant din tara noastra. Ea a ajutat, de-a lungul timpului, peste 1000 de pacienti cu diverse afectiuni canceroase, iar dintre acestia, peste 80-85% sunt femei. Pentru aceste persoane, Victoria Asanache este un adevarat înger pazitor, un "bulgare de sanatate" nesperat, care ofera sprijin la orice ora din zi si din noapte.

      Doamna Victoria Asanache a acordat un interviu în exclusivitate pentru Feminis.ro si ne-a explicat ce înseamna meseria de navigator practicant, o meserie deloc usoara, pentru care trebuie sa se dedice trup si suflet.

 

      Ca navigator, Victoria Asanache traduce pacientilor bolnavi de cancer informatiile medicale si le explica într-un limbaj accesibil si îi consiliaza pe parcursul luptei cu boala. Însa meseria ei consta în mult mai multe etape. Ea trebuie sa fie alaturi de pacientii pe care îi orienteaza, trebuie sa raspunda la telefon noaptea si sa mearga la spital oricând este chemata de un suferind.

 

 Victoria Asanache

 

      Ce înseamna navigator practicant si cum v-ati descoperit aceasta vocatie?

 

      Victoria Asanache: Ceea ce face navigatorul este sa traduca pacientilor informatiile medicale într-un limbaj accesibil si sa-i consilieze pe tot parcursul tratamentului, astfel încât acestia sa înteleaga ceea ce li se întâmpla si sa simta, astfel, ca au parte de sustinere. De fapt, este profesionistul care ofera suport clinic si educativ-informational, atât pacientului oncologic, cât si rudelor acestuia, pornind de la faza pre-diagnosticului sau a diagnosticului si pâna la toate fazele cancerului, inclusiv post-tratament, pentru reintegrarea în societate.

 

      Medicii din România, oricât de buni ar fi, nu au timpul necesar sa explice diagnosticul pe întelesul fiecarui pacient. De aceea, rolul navigatorului este important - el explica diagnosticul si discuta variantele de tratament cu pacientul, recomanda specialisti si faciliteaza programarea pacientului atât la medicul oncolog/chirurg/radioterapeut, cât si la investigatiile ce se impun pre-tratament sau post-tratament. Si înca un lucru important - comunica permanent cu pacientul si cu rudele acestuia, le ofera suport moral si informatii despre efectele tratamentelor si despre cum pot fi ele combatute.

 

      Câti pacienti oncologici ati ajutat pâna în prezent? Câti dintre acestia sunt femei?

 

      Victoria Asanache: Am ajutat peste 1.000 de pacienti cu diverse afectiuni canceroase, vârste si statusuri sociale. Dintre acestia peste 80-85% sunt femei. Poate si pentru faptul ca femeile sunt mai curajoase privind vizita la medic. În general, pacientii barbati tin sa-mi spuna la prima întâlnire ca n-au fost bolnavi, n-au fost la medic si evident, nu înteleg cum de se întâmpla de s-au îmbolnavit tocmai acum!

 

      Cum ati început sa lucrati cu pacientii bolnavi de cancer? A existat un factor (o întâmplare, un eveniment) care a declansat aceasta schimbare în viata dumneavoastra?

 

      Victoria Asanache: Eu sunt absolventa a Institutului Politehnic, nici nu ma gândeam ca voi ajunge sa fac ceea ce fac astazi. În anul 2002, în urma unui interviu am ajuns sa lucrez la Fundatia Renasterea, prima fundatie ce a dezvoltat programul de depistare precoce a cancerului de sân în România.

 

      Întâmplarea a facut ca tot atunci sa am o întâlnire cu cei de la PeaceCorps, în timpul careia am descoperit aceasta noua meserie care mi-a schimbat cursul vietii. Din acel moment mi-am gasit vocatia si m-am gândit ca as putea sa fac navigarea pacientilor. În anul 2008, când am facut cursul, aveam deja 6 ani de când faceam acest lucru în fundatie si în Institutul Oncologic Bucuresti, iar cursul a venit ca o recunoastere ca sunt navigator, desi nu ma numeam asa!

 

Victoria Asanache

 

      Care este prima fraza sau propozitie de încurajare pe care o rostiti unei paciente bolnave de cancer care vine pentru prima data la dumneavoastra?

 

      Victoria Asanache: "Cancerul este o boala ca toate celelalte boli!"

 

      Povestiti-mi pe scurt ce v-a determinat sa va înscrieti la cursurile de navigatie ale profesorului Harold Freeman din SUA. Ce fel de lucruri ati învatat acolo?

 

      Victoria Asanache: În cadrul unei vizite a celor din conducerea fundatiei unde eram angajata, la Institutul de navigatie al Prof. Freeman, ei au povestit despre munca mea cu pacientii oncologici. Profesorul a spus ca ar fi curios sa ma cunoasca si a solicitat pentru mine o bursa statului american! Si uite asa am ajuns sa fac aceasta scoala si sa port numele de navigator!

 

      Care a fost cel mai frumos lucru pe care vi l-au spus pacientii pe care îi consiliati?

 

      Victoria Asanache: Cei mai multi ma numesc îngerul lor pazitor! Într-o zi, un batrân de peste 80 de ani mi-a strigat în holul Institutului Oncologic Bucuresti ca sunt "bulgarele lui de sanatate".

 

      Dumneavoastra sunteti singurul navigator practicant din România. De ce credeti ca nu sunt si alte persoane care sa fie dispuse sa ajute - la fel ca si dvs. - pacientii bolnavi de cancer?

 

      Victoria Asanache: Aceasta meserie este foarte grea pentru ca trebuie sa ai disponibilitatea, inclusiv sufleteasca, 24 de ore, 7 zile din 7. Trebuie sa fii oricând alaturi de pacientii pe care îi orientezi, sa raspunzi la telefon inclusiv noaptea si sa mergi la spital oricând te cheama un suferind, indiferent de ceea ce faci în viata personala. Trebuie sa te dedici mereu, însa, cel mai greu este sa reusesti sa te detasezi. Am avut o persoana care a vrut sa învete sa fie navigator, dar dupa câteva luni a cedat pentru ca se implica emotional în fiecare caz prea mult. Detasarea nu este o treaba usoara. Problemele si suferinta pacientilor ajung sa te afecteze foarte tare.

 

Victoria Asanache

 

      Oamenii pe care îi întâlniti vor sa înteleaga mai bine diagnosticul crunt pe care l-au primit - cancer. Cum îi ajutati sa gestioneze lucrurile în toata perioada de tratament - nu doar pe plan medical, cât si emotional? Cum îi încurajati?

 

      Victoria Asanache: Sinceritatea este foarte importanta în relatia dintre navigator si pacienti. Daca încurajezi un om cu sanse minime de supravietuire, de fapt, nu îl ajuti deloc. De asemenea, psihicul si structura psihica ale pacientilor sunt esentiale. Daca un pacient cu diagnostic de cancer este puternic psihic, vrea sa lupte si este motivat sa traiasca, o va face si fara încurajarile mele. Va avea nevoie doar de suportul meu informational si de mine când încep efectele adverse ale tratamentelor, sa-i explic prin ce trece si sa îl ajut sa depaseasca acele momente. Daca, însa, pacientul este demoralizat si nu mai doreste sa lupte cu boala, atunci nici încurajarile mele nu îsi ating scopul.

 

      Unde va pot gasi femeile din România daca vor sa apeleze la dumneavoastra?

 

      Victoria Asanache: În acest moment navighez pacienti la Institului Oncologic Bucuresti, la Spitalul Clinic Sfânta Maria din Bucuresti si la Donna Medical Center, Centru de Excelenta în Diagnosticarea Afectiunilor Mamare si Ginecologice. La Centrul de Excelenta este vorba de navigarea pacientilor oncologici, dar si a pacientilor care se lupta cu afectiuni diverse. De asemenea, tot aici sunt la dispozitia doamnelor care vor sa stie ce sa faca pentru a se mentine sanatoase.

 

      Credeti ca exista un lucru pe care un pacient bolnav de cancer nu trebuie sa îl uite daca vrea sa învinga aceasta boala?

 

      Victoria Asanache: Da, pacientii, dar mai ales cei bolnavi de cancer trebuie sa aiba mereu în minte ca totul este posibil, deci si vindecarea!